Ultimul spectacol din abonamentul „Arany János” al Teatrului Szigligeti / A Szigligeti Színház Arany János bérletének utolsó előadása

Ultimul spectacol din abonamentul „Arany János” al Teatrului Szigligeti / A Szigligeti Színház Arany János bérletének utolsó előadása

Publicat pe: 2017-05-18 15:29:24
 Luni, 15 mai, de la ora 19:00 în sala Teatrului Municipal din Carei va avea loc ultimul spectacol din abonamentul „Arany János” al Teatrului Szigligeti Színház din Oradea. La comedia „Mizantropul” sunt așteptați cei care au achiziționat abonamentele. 
   
 
 Descriere: 
   Le Misanthrope a fost și continuă să fie considerată, inclusiv de către filosoful francez Jean-Jacques Rousseau, cea mai bună lucrare a lui Molière. “La pièce de résistance”, cum ar spune francezii, prin care scriitorul critică aspru din punct de vedere a moralității tipologiile de oameni ajunse în vârful ierarhiei sociale de la Paris, și care au reușit să înlocuiască calități precum stima sau onoarea cu ipocrizia. O comedie satirică, care nu a fost apreciată în momentul punerii sale pe scena teatrului Palais-Royal, dar pe ale cărei învățături le putem aplica și în perioada contemporană.
Mihai Cosmin
 
 
 
    Május 15-én, hétfőn, 19:00 órától a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulatának A mizantróp című komédiája látható a nagykárolyi Városi Színházban. Az A mizantróp című komédia az Arany János bérlet utolsó előadása. Kérjük bérleteseinket, hogy abban az esetben, ha nem tudnak eljönni az előadásra, jelezzék időben (a hely megadásával együtt), hogy akik nem tudtak bérletet váltani, lehetőségük legyen jegyvásárlásra.
 
 
Leírás:
A francia királyi kárpitos fia, Jean- Baptiste Poquelin, azaz Molière— az európai színházi kultúra máig ható, megkerülhetetlen géniusza — 1666-ban, negyvennégy évesen írta kivételes remekművét, a Mizantrópot. Az embergyűlölő. Mit jelent ez, lehet-e vegytisztán és általában gyűlölni az embert? Vajon az emberre vagy a társadalmi viselkedés-formákra, az álszentségre, a simulékonyságra, az őszintétlenségre haragszunk-e, amikor felfedezzük a bennünk élő mizantrópot? Molière főhőse Alceste is nehezen igazodik ki ezen, főképp hogy szerelme és barátsága a tét. Hatalmas vitában áll a körülötte lévő világgal, barátjával (a filantrópiát képviselő Philinttel), és talán elsősorban önmagával. Ez a vita éppen 550 éve tart — írók, színészek, színházrendezők és nézők milliói vesznek részt benne — és még nem dőlt el. Még azt is nehéz eldönteni, hogy nevessünk vagy inkább sírjunk rajta — illetve önmagunkon.