Recitalul de poezie dedicat poetului Dsida Jenő

 Recitalul de poezie dedicat poetului Dsida Jenő

Publicat pe: 2017-02-21 10:48:43
În data de 28 februarie 2017 de la orele 19 la Teatrul Municipal din Carei va avea loc recitalul de poezie dedicat poetului Dsida Jenő. Ne vor onora cu prezența Bogdán Zsolt, Csutak Réka de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca și Kovács Éva de la Trupa "Harag György " din Satu Mare.
Prețul biletului este de 15 lei. Biletele se pot cumpăra la biroul Centrului Cultural Carei între orele 9-14.
 

Nagykárolyban vendégszerepelnek 2017. február 28-án 19 órától Bogdán Zsolt, Csutak Réka, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és Kovács Éva, a Szatmárnémeti Harag György Társulat színművészei.
A Városi Színházban a "...nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak..." című Dsida Jenő műveiből összeállított előadás tekinthető meg. Jegyek 15 lejes áron válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában naponta 9-14 óra között.
Mindenkit szeretettel várunk !

„A rendszerváltás óta már nem tiltott üzenet Dsida Jenő lélektől lélekhez címzett művészete. Most már helye van a pódiumon és az életünkben a hitnek, az imának, a zsoltárnak, szokatlan módon még akkor is, ha az Magyar Zsoltár. Bekerülhetett az új alkotmányba az „Isten áld meg a magyart” és bekerülhet az életünkbe is. Helyet - és ahol csak lehet - főhelyt, kap Isten. A folyamat elindult és ezzel megtörtént egy cinikus, züllött, hitüldöző rendszer leváltása.
Most már van valóságos lehetőségtartalma az „Ülj ide, gyűlj ide, népem/s hallgasd, amint énekelek” Dsida-i gondolatnak is. Ebben hisz és erről vall Szugyiczky István szatmárnémeti születésű színművész a művészi estély rangos irodalmi anyagának szerkesztő-rendezője. Le tudott mondani több gyakran elmondott, ismert Dsida versről, de nem tudott lemondani a kiaknázhatatlan Psalmus hungaricus-ról. Jól tette!
A pódiumi beszédnek azon a közvetlen, emberi, lélektől lélekig ható hangján, ahogy Bogdán Zsolt tolmácsolja a Magyar Zsoltár részletét, újabb megvilágításban hozta elénk Erdély népének drámáját, felmutatva a 21. századi magyar értelmiségi Magyar Zsoltárát, éljen az akár az anyaországban.
A néző lelkében, visszhangra találnak Bogdán Zsolt kétszeres Uniter-díjas, Érdemes Művész, Kovács Éva Poór Lili-díjas, Csutak Réka színművész Dsida-szavai. A hallgató lelkében visszhangra talál és vihart kavar ez az előadás, torokszorító, könnyes vihart, önvizsgálatra késztető vihart, szellemet, lelket megtisztító vihart.” (Csirák Csaba)