Cercurile Centrului Cultural Carei

Casa de Cultură a municipiului Carei este o instituție cu tradiție în conservarea și promovarea patrimoniului cultura local și național.

Casa de Cultură a municipiului Carei a luat ființă la începutul anilor 50’. În cadrul acestei instituții au avut loc cursuri de pregătire în domeniul artistic: balet, dans modern, dans popular, teatru amator, muzică veche, muzică ușoară, etc. Aceste cercuri există și în prezent.
Casa de Cultură din Carei a fost frecventată întotdeuna de foate mulți tineri din municipiu și din localitățile din împrejurime, fiind un veritabil centru de formare în domeniul culturii și a artei. În cadrul instituției au ființat de-a lungul timpului formații care au susținut turnee naționale și internaționale, cel mai elocvent exemplu în acest sens fiind legendara formație Castelanii, care a devenit un brand al municipiului Carei. Generații întregi de tineri au fost membrii ai formațiilor Castelanii și ai trupelor de dansuri moderne împreuna cu care susțineau spectacole de estradă în toată țara.
Datorită acestui curent cultural deosebit, cea mai mare parte a tinerilor careieni au fost implicați în activități culturale, un lucru deosebit de important pentru dezvoltarea societății careiane în ansamblu, pentru prezentul și viitorul ei.
La mijlocul anilor 90’ Casa de Cultură este mutată din Castelul Karolyi, unde a ființat timp de 40 de ani alături de Clubul Elevilor, Muzeul Orășenesc și Biblioteca Orășenească, într-o locație situată în imediata apropiere a Teatrului Municipal. Clădirea, care face parte dintr-un ansamblu arhitectural, datorită stării precare în care se afla și se află, s-a dovedit a fi improprie desfășurării în condiții optime a uniei activități atât de importante pentru Carei. între anii 1920 și 1940, clăsirea Casei de Cultură a fost Sală de Casino a ofițerilor.
În acest moment, Casa de Cultură din Carei utilizează clădirea din strada Iuliu Maniu nr. 12 -14, împreună cu Teatrul municipal formând Centrul Cultural al Municipiului Carei . Instituția este frecventată de peste 300 de tineri, iar din lipsă de spațiu, foarte multe activități fie că se desfășoară în condiții improprii, fie au fost sistate.
Dezvoltarea relațiilor cu publicul constituie o prioritate în activitatea Centrului Cultural, care are în vedere atâtpublicul statornic, specific pentru un centru de veche tradiție culturală și artistică, cât și publicul virtual, viitorul public statornic, pe care edificiul îl formează, cu mijloace specifice, discret persuasive, printr-o adresare diferențiată în funcție de: vârstă, categorie socio-profesională, nivel cultural, proveniență din mediul urban sau rural, apartenență la o etnie, ș.a.m.d.
O importanță specială se acordă publicului generat de turismul cultural, Teatrul și Casa de Cultură dispunând de resurse importante pentru a deveni un obiectiv pentru turismul cultural zonal, regional, național și internațional.
 
adi pasca populareDAns modernGermanjozsi

 

Cercul de teatru în limba română, coordonat de Adrian Ștefănuți a luat ființă în luna martie a anului 2012. Inițial au funcționat trei grupe de vârstă: mică (10 - 12 ani) , mijlocie (12 - 14 ani) și mare - liceu( 15- 18 ani).

 

Cercul de teatru s-a format ca o necesitate și totodată o alternativă la educația formală, cu care sunt obișnuiți tinerii în instutuțiile de învățământ.

Folosind principii ale educației nonformale, activitatea întreprinsă în cadrul cursurilor de teatru are menirea de a lărgi si completa orizontul de cultură din domeniul artei spectacolului, mai precis a artei actorului, precum și a disciplinelor strâns legate de aceasta. În cadrul unui modul care se întinde pe o perioadă de 4 - 6 luni, tinerii iau contact cu discipline precum arta actorului, vorbire scenică - dicție, mișcare scenică, improvizație, istoria teatrului universal/românesc, impostație vocală, arta machiajului, teoria dramei, pantomină și limbaj corporal. În timpul celor câteva luni își pun atât baze atât teoretice cât și practice, care îi ajută să construiască, alături de instructor, un spectacol de teatru, evident, după capacitatea și posibilitățile fizice și tehnice ale grupului. Astfel finalitatea unui asemenea modul reprezintă realizarea unui spectacol, o posibilitate de a pune în aplicare cunoștințele însușite de-a lungul cursurilor.

 

Până în prezent au fost puse în scenă o serie de spectacole de diverse genuri, unele dintre acestea fiind chiar creații proprii ale trupei:

 

Morcoveață (iunie, 2012), (trupa mică)adaptare după povestirile lui Jules Renard

 

ONIR-ICON (septembrie, 2012),(trupa liceu) creație proprie - spectacol de teatru fizic și vizual

 

Imagine... Lennon (decembrie, 2012), (trupa liceu) creație proprie - spectacol de divertisment realizat în colaborare cu cercul de muzică ușoară și formația Club Dance (Clubul Elevilor Carei )

 

NeBunica de Crăciun (decembrie, 2012) - (trupa mijlocie) creație proprie - spectacol de comedie

 

Cum e (cu) dragostea ? (martie, 2013) - (trupa liceu) creație proprie - spectacol de divertisment realizat în colaborare cu cercul de muzică ușoară

 

Anii 80... What a feeling! (mai, 2013) - (trupa liceu) creație proprie - spectacol de divertisment realizat în colaborare cu cercul de muzică ușoară

 

Mica poveste din marele regat (iulie, 2013) - (trupa mică) - creație proprie

 

Ielele sau...NuIelele (mai, 2014) - (trupa M.E.E.M.) - creație proprie - spectacol fizic și vizual

 

Cântăreața cheală (aprilie, 2015) - (trupa M.E.E.M.) - adaptare după Eugen Ionescu

 

 

În luna noiembrie a anului 2012, trupa mare(liceeni) este invitată să participe la Festivalul Internațional de Teatru pentru Studenți SPOT, cu spectacolul ONIR-ICON. Cu această ocazie, membrii trupei își găsesc și un nume: M.E.E.M. Cu toate că pentru mulți dintre ei teatrul e doar o pasiune, reușesc să impresioneze publicul prezent la Festival, prin energia și entuziasmul specific vârstei.

 

În momentul în care își găsesc numele stabilesc și un obiectiv clar: crearea unei echipe care are menirea de a explora fenomenul teatral în profunzime, dincolo de aparențe.

 

Membrii trupei își propun ca prin evenimentele pe care le organizează (spectacole de teatru, recitaluri de poezie, happening-uri, performance-uri, concerte) să promoveze actul artistic autentic, firesc, bazat pe emoție și energie.

 

Spectacolele trupei M.E.E.M. se bazează pe experiment și analiză, surprinzând probleme din societatea actuală, folosind și forme de exprimare mai puțin obișnuite, care îmbină elemente de teatru fizic combinat cu efecte vizuale și sonore, însa nu lipsesc nici reprezentațiile de tip clasic.

 

În ianuarie 2014 Trupa M.E.E.M. participă la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Liceeni „Ioana Câcu” cu piesa „ONIR-ICON”

 

Componența trupei (2014 - 2015):

Dan Coșarcă, Adina Doiciar, Janet Drimus, Lucuța Iulian, Evelin Nagy, Gabriela Marincaș, Claudian Șiman; Coordonator: Adrian Ștefanuti

 

O dată cu spectacolul „Cântăreața cheală”, trupa M.E.E.M. începe să joace și în afara Careiului, avâd reprezentații la Satu Mare, Baia Mare și Cluj Napoca.

 

În luna septembrie 2015 trupa M.E.E.M. este invitată pentru prima dată la un festival de anvergură, destinat trupelor de liceeni, la Cluj-Napoca, la Festivalul Național de Artă Dramatică „Histrioniada Liceenilor”. Trupa obține trei premii: premiul pentru cel mai bun actor - Claudian Șiman, premiul special al juriului și premiul al III-lea.

 

 

În prezent funcționează o singură trupă de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

 

Orarul de repetiții: Vineri între orele 16 - 18.30

Sâmbătă între orele 10 - 13

 

Număr cursanți: 7

 

 

 

 

TEattru roTimi