Amikor a pásztor…

Amikor a pásztor…

Publicat pe: 2021-02-24 13:13:22
    Marți, 23 februarie 2021, de la ora 18:00 va avea loc în sala Teatrului Municipal din Carei spectacolul folcloric Când ciobanul...” prezentat de Ansamblul Nagyvárad din Oradea. Prețul biletului este 30 lei pentru adulți, respectiv 15 lei pentru elevi, pensionari. Biletele se pot achiziționa de la biroul Centrului Cultural Carei. 
 
Intrarea se va face în ordinea sosirii, iar programarea prealabilă este obligatorie, fiindcă locurile sunt limitate la 50% din capacitatea sălii!
 
Purtarea măștii și păstrarea distanței înainte și în timpul spectacolului sunt obligatorii!
Vă mulțumim pentru înțelegere!
 

 

HU
 
    A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese bemutatja az Amikor a pásztor… című folklór előadást 2021. február 23-án, kedden, 18 órai kezdettel a nagykárolyi Városi Színházban. Jegyek kaphatók 30 lejes áron felnőtteknek és 15 lejes áron diákoknak, valamint nyugdíjasoknak a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában.
A helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik, a helyfoglalás kötelező mindenkinek, mivel a helyek száma korlátozott a terem befogadóképességének 50%-ára csökkenése miatt!
A maszk viselete és a távolságtartás az előadás időtartama alatt kötelező!
Megértésüket köszönjük!
 
Ismertető
 
A juhait kereső pásztor története nem csak egy múltba vesző mese, hanem a ma emberének is fontos üzenetet hordoz: életünk egy állandó keresés, küzdelem, nehezen megtalált boldogságunkat könnyen elveszíthetjük, mégis mindig újrakezdjük. A történet szimbolikussága a veszteség, az emberi esendőség, a keresés és rátalálás archeszituációit, toposzait vonultatja fel, mely által tanító jelleget is kap a cselekmény.
A juhait kereső pásztor zenéjét, a „pakulár” nótát, ezt a magyar és a román népzene dialektusterületein is megtalálható hagyományos dramatikus zenei műfajt a klasszikus programzene műfajával is rokoníthatjuk. Míg régen a dallamokat többnyire furulyán játszották, mely tipikusan a pásztorok hangszere volt az egész kelet-európai és balkáni régióban, az utóbbi évtizedekben hagyományos vonós banda is megszólaltatta a zenét, a mozdulatelemeket már elhagyva. Erdélyben – témájánál fogva – egy fontos gazdasági esemény, az úgynevezett juhmérés mulatságain is szerepelt a juhait kereső pásztor zenéje. A juhméréskor rendszerint igen felszabadult hangulat uralkodott, mely a szövegrögtönzést és a történet pantomimikus megjelenítését még fesztelenebbé és frivolabbá tehette. Erdélyben, főleg Kalotaszegen minden prímás más és más változatban ismerte és adta elő, ezért a produkció egyfajta tisztelgés is a régi nagy kalotaszegi prímásgeneráció előtt, Antal Ferenc „Öreg Árus”, Kovács Simon „Buráló”, Viski Rudolf, Boros Samu, Czilika János, és a híres Varga Ferenc „Csipás” pakulár változatait hallhatja a közönség. Mindez kiegészülve egy szilágysági és egy mezőségi változattal is.
A koreográfia kiemelt szereplője a „pásztor”, aki szimbolikusan végig visz a történeten. A legényekkel rivalizál, meghódítja majd elveszti a lányokat, hol irányt mutat, hol eltéved maga is, de soha nem adja fel.