Banditul whisky / A viszkis

Banditul whisky / A viszkis

Publicat pe: 2018-04-17 11:01:27
RO
Luni, 16 aprilie 2018, de la ora 18:00 va avea loc în sala Deák Endre a Centrului Cultural Carei filmul „Banditul whisky”. Film în limba maghiară proiectat cu subtitrare în limba română. Biletele se pot achiziționa de la biroul Centrului Cultural Carei la prețul de 15 lei. 
  Filmul se bazează pe fapte reale, avându-l în centru pe Attila Ambrus, un maghiar din România, născut în Miercurea Ciuc şi fugit în anii 1980 din ţară. În anii 90 a devenit jucător de hochei de gheaţă. Simultan, a comis jafuri asupra a 27 de bănci în Ungaria. Înainte de fiecare jaf, obişnuia să bea un pahar de Whisky...
A devenit în scurt timp un fel de Robin Hood modern al societăţii maghiare. A făcut 10 ani de puşcărie, iar acum lucrează ca olar şi are brandul său privat de ceramică, denumit „Banditul Whisky”.
 
 
HU
    Hagyományteremtő szándékkal filmestet szervez 2018. április 16-án, hétfőn a Nagykárolyi Művelődési Központ, ugyanis 18 órától a Deák Endre termet moziteremmé alakítva a Vándormozi, azaz a Székely Szeretetszolgálat Alapítvány, a Studio Nova Kft. és a Taylor Projects Kft. jóvoltából Antal Nimród sikerfilmjét, A viszkis című, megtörtént események alapján készült mozifilmet vetítik. A filmet román felirattal vetítik. Az eseményre az érdeklődők 15 lejes áron válthatnak jegyet a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában. 
 
Amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, a szervezők a jövőben havi rendszerességgel rendeznének filmvetítéseket. A Camera obscura-evenings című jövőbeli vetítéssorozat a valódi moziélményt szeretné visszahozni Nagykárolyba, és hisz a közösségi filmélvezet egyedi varázsában: magyar és román sikerfilmeket, díjnyertes alkotásokat kínálnának a nagykárolyi mozirajongóknak.
 
Leírás

Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit.

Ambrus Attila (Szalay Bence) félárván nő fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagy maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökik. De az új élet nehezebbnek bizonyul, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa lesz, de továbbra sincs pénze, se barátnője... míg rá nem jön, miben jó igazán. Vakmerő, gyors és alapos. Egymás után fosztja ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszál, egyre éhesebb a sikerre, egyre többet akar magának, és új szerelmének (Móga Piroska). De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó (Schneider Zoltán) kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel.

Kettejük játszmája azonban korántsem zárul le a Viszkis elfogásával...

Bemutató dátuma: 2017. november 23.