Barajul- A gát

Barajul- A gát

Publicat pe: 2021-03-02 14:14:48
    Joi, 4 martie 2021, respectiv vineri 5 martie de la ora 18.00, la Teatrul Municipal din Carei va avea loc spectacolul Barajul de Conor McPherson, prezentat de Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare. Posesorii abonamentelor Nádai István, respectiv Bródy István sunt rugați să sune la numărul de telefon: 0261-865006 pentru rezervarea locurilor, deoarece locurile sunt limitate la 50% din capacitatea sălii, și  vor fi ocupate în ordinea sosirii. Se pot cumpăra și bilete de la biroul Centrului Cultural Carei, prețul fiind de 30 lei. 
Pe toată durata spectacolului purtarea măștii și păstrarea distanței sociale sunt obligatorii! Vă mulțumim pentru înțelegere!
 

 

Într-o mică localitate din apropierea unui baraj, în Irlanda, trei prieteni se întâlnesc într-un bar. Seara pare a se desfășura conform unui ritual banal într-un peisaj rural în care nu se întâmplă mai nimic. Se discută despre vreme și despre venirea în localitate a unei tinere din Dublin. Iar prezența ei schimbă totul, căci oferă fiecăruia dintre bărbații care o înconjoară prilejul de a spune o poveste. Și pentru că socotesc că existența lor monotonă nu poate atrage atenția unei doamne rafinate, fiecare își pigmentează experiențele cu personaje din folclorul local. Atmosfera stranie, fantomatică, este punctată cu momente de un comic nebun, căci după fiecare dintre povești se revine la tachinările obișnuite între oamenii care se cunosc dintotdeauna. Totul până când străina le dezvăluie motivul pentru care a decis să plece din capitală pentru a se muta în orășelul lor. Și atunci, toate poveștile se spulberă, iar ei se arată solidari, prieteni, umani.
 
„Aș vrea ca publicul care intră la spectacol să se rupă de lumea de afară și să se apropie de personajele spectacolului care nu sunt nici buni, nici răi, ci pur și simplu sunt oameni cu trăsături bune și rele. Sunt niște oameni singuratici, dar în pub-ul în care se întrunesc pe durata spectacolului formează o comunitate. Este un loc în care, în societate noastră actuală dezintegrată, putem forma din nou o comunitate” – Ovidiu Caița, regizorul spectacolului și directorul artistic al Trupei Mihai Raicu a Teatrului de Nord Satu Mare.
 

 

    2021. március 4-én, valamint 5-én 18.00 órai kezdettel a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata bemutatja Conor McPherson: A gát című darabját a nagykárolyi Városi Színházban. A Nádai István, illetve a Bródy István bérlet tulajdonosai helyfoglalást igényelhetnek a 0261-865006-os telefonszámon. Az előadásra 30 lejes áron jegyek is válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában, előzetes helyfoglalás kötelező, a helyek érkezés sorrendjében foglalhatók el. Az előadás a zöld forgatókönyv szerint zajlik, azaz a férőhelyek 50%-os kihasználása szerint. Felhívjuk a közönség figyelmét, hogy az előadás időtartama alatt továbbra is kötelező a maszk viselete és a távolság betartása! Megértésüket köszönjük!


Írország, egy gát közelében fekvő kis településén, három barát találkozik egy kocsmában. Az esték egy megszokott rítus szerint zajlanak e vidéki tájon, ahol már nem történik semmi. Az időjárásról beszélgetnek és arról, hogy fiatal érkezett Dublinból a városkába. Az Ő érkezése mindent megváltoztat, mivel mindenki lehetőséget kap a férfiak közül, hogy elmondhassa történetét. Mivel úgy vélik, hogy monoton életük nem vonzza egy kifinomult hölgy figyelmét, mindenki kiszínezi a tapasztalatait a helyi folklórból merített szereplőkkel. A légkör furcsa, kísérteties, megtűzdelve egy jó komédia elemeivel, mert miden egyes történet után visszakanyarodnak egymás megszokott ugratásához, hiszen mindig is ismerték egymást. Mindaddig, amíg rá nem jönnek miért is költözött a fiatal a fővárosból az ő kis városkájukba. És ekkor minden történetet felülír a szolidaritás, barátság, emberségesség amelyet iránta mutatnak.

Az előadás rendezője Ovidiu Caița, a Szatmárnémeti Északi Színház román nyelvű társulatának, a Mihai Raicu Társulatnak a művészeti igazgatója, aki így beszélt az elkészült előadásról: „Azt szeretném, hogy a nézők, akik beülnek a színházba, az előadás idejére szakadjanak el a külvilágtól és kerüljenek közel a szereplőkhöz: akik nem jók vagy rosszak, hanem egyszerű emberek, jó és rossz tulajdonságokkal. Magányosak, de az előadás helyszínéül szolgáló kocsmában egy közösséget alkotnak. Szeretném, ha a színház is ilyen hely lenne. Egy hely, ahol a mostani széteső, egymástól eltávolodó társadalmunkban újra közösséget alkothatunk”.