Ludas Matyi Szatmárban / Ludas Matyi în Sătmar

Ludas Matyi Szatmárban / Ludas Matyi în Sătmar

Publicat pe: 2017-05-31 11:36:10
Marți, 6 iunie 2017, de la ora 15:00 la Teatrul Municipal din Carei va avea loc al doilea spectacol din abonamentul pentru elevi al Teatrului de Nord Satu Mare Trupa Harag György. La spectacolul „Ludas Matyi în Sătmar sunt așteptați cei care au abonamentul „Krémer Manci”(elevi), dar se pot achiziționa bilete și înainte de spectacol pentru locuri libere. 
 
 
 
    2017. június 6-án, kedden, 15:00 órától kerül sor a Városi Színházban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának második ifjúsági bérletes előadására. A Ludas Matyi Szatmárban című előadásra szeretettel várják azokat a diákokat, akik Krémer Manci ifjúsági bérlettel rendelkeznek, valamint minden érdeklődőt, mivel még vannak szabad helyek. 
 
 
 
Előadás ismertető
 
Fazekas Mihály Lúdas Matyija minden elemében az autentikus népmeséken alapul, mesés fordulatai és nyelvezete révén szorosan igazodik e népművészeti műfajhoz. A történet középpontjában az eszes parasztlegény, Matyi áll. A furfangos, becsületes, ám kissé öntörvényű népmesei hőssel szinte az első találkozáskor könnyű azonosulni.
Fazekas alkotása alapján Móricz Zsigmond realista színpadi művet írt, és az eredeti történet szereplőinek sorát a női főhős, Éva és Kobak alakjával bővítette ki. Mivel Móricz a falu embereinek és vásári sokadalmainak a részletes rajzával kissé eltávolítja a történetet a mese világától, a mű megjelenésekor éles bírálatot kapott. A kritikák ellenére Móricz szerette volna színpadon látni művét, ezért többször is átdolgozta, finomította azt.
A klasszikus történetből Bessenyei István színész-rendező sajátos szövegkönyvet dolgozott ki, amelynek felhasználásával izgalmas és tartalmas előadást állított színpadra. A rendező megszűrte Móricz burjánzó szövegét, és elsősorban a mesei elemekre és játékosságra összpontosított, amelyet népzenei kísérettel tár a nézők elé.
Az előadásban komoly szerepet kap a szatmári néphagyomány, a helyi zene és néptánc, de szervesen beépül a történetbe a szatmári népi hiedelmek világa, és a tájegység sajátos nyelvezete is. Kerettörténetét egy Erdély-szerte ismert népi hagyomány, a bábuégetés adja. Egy falusi közösségben indul az előadás cselekménye, ahol a gonoszt megtestesítő bábut hordozzák körül, hogy a farsangi szokásoknak megfelelően szimbolikusan megsemmisítsék azt.
A Ludas Matyi-történetet egy hirtelen kirobbanó konfliktus idézi fel, amelyben testet ölt a jó és rossz erőit képviselő Ludas Matyi és Döbrögi alakja. A konfliktus körül kialakuló forgatagban a bábu Döbrögivé változik, a falu népe pedig eljátssza (megéli) a klasszikus történetet, melyben az egyszerű népi hős háromszor bünteti meg a hatalmaskodó földesurat. Végül a jó és rossz erői megbékélnek, a megszemélyesített gonosz pedig visszaminősül holt anyaggá, egyszerű bábuvá.