Mundruc - Martin György emlékére

Mundruc - Martin György emlékére

Publicat pe: 2018-05-11 12:38:00
Marți, 15 mai 2018, de la ora 19:00, va avea loc la Teatrul Municipal din Carei spectacolul de dans „Mundruc” al Ansamblului de Dansuri „Trei Scaune” din Sfântu Gheorghe. Prețul biletului este 20 lei la parter și 15 lei la etaj și se pot achiziționa la biroul Centrului Cultural Carei. 
 
Descriere
În anul 2017 s-au împlinit 40 de ani de când a murit cel mai virtuoz dansator fecioresc din Transilvania, Mátyás István “Mundruc” din Viștea. Mundruc, un adevărat meastru și expert în dansurile de tip fecioresc din zona Călatei, are cel mai bogat repertoriu de ritmuri, figuri și motive în dansurile tradiționale bărbătești din această regiune etnografică.
Martin György, etnograf renumit a publicat un volum important despre viața și activitatea marelui dansator care conține date concrete despre dansul unic și virtuoz al lui Mundruc. Se știe că între cei doi a existat mereu o prietenie deosebită și admirație adevărată. Acest spectacol de dans-teatru este un omagiu adus lui Mundruc de asemenea relației deosebite de prietenie cu Martin György. Spectacolul este prezentat de dansatorii Ansamblului de Dansuri Háromszék, muzica de formația Heveder, regizor-coregraf este Könczei Árpád.
 
HU
    2018. május 15-én, kedden, 19 órai kezdettel a Háromszék Táncegyüttes egy újabb produkcióját láthatja a nagykárolyi közönség. Ezúttal a Martin György emlékére készült Mundruccímű táncszínházi produkcióval kedveskednek a nagykárolyi Városi Színházban, Könczei Árpád rendezésében. Jegyek a földszinten 20 lejes, emeleten 15 lejes áron válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában.
Leírás
Negyven éve, 1977-ben hunyt el az erdélyi férfitánc, a legényes legjelentősebb, legkiválóbb alkotó-előadója, a Nádas menti, vistai Mátyás István Mundruc (1911-1977). Mátyás István Mundruc páratlan tánctudásáról, virtuóz, rendkívül gazdag motívumkincsű legényes táncáról elsőként Molnár István készített filmfelvételt 1941-ben. Molnár István tanítványa, Martin György (1932-1983) ennek hatására kezdett el Mátyás István legényesével foglalkozni.
Közismert Martin György és Mátyás István Mundruc közötti különleges kapcsolat. Nemcsak a kutató-gyűjtő és hagyományőrző-adatközlő viszony, hanem mély emberi kapcsolat, igazi barátság volt közöttük. Martin munkásságának egyik kiemelkedő, talán legkiemelkedőbb eredménye a Mátyás István ’Mundruc’, egy kalotaszegi táncos egyéniségvizsgálata című kötete, monográfiája. Martinnak köszönhetően Mátyás István táncáról, tánctudásáról jelenleg a legnagyobb mennyiségű és formakincsében a leggazdagabb táncanyag áll a kutatás, a táncosok, az utókor rendelkezésére.
 
A Mundruc előadással szeretném megmutatni azt a világot is, Nádas mentét, azt a falut, környezetet, Vistát, ahol megszületett a kalotaszegi legényes eme kiemelkedő alkotója. Sajnos Kalotaszegre jellemzően, Vistán is régóta divat az egykézés, a második gyermek már szégyennek számított, több évtizede fogy a kalotaszegi magyarság. Martin monográfiájából azt is megtudhatjuk, hogy Vistáról a környékbeli falvak sokkal pejoratívabb véleményt fogalmaztak meg, mint ami a hagyományos falucsúfolókba belefér: „Csúfszájúak, nagyvérűek, kikapósak, rossz feleségek, cifrálkodóak, mulatósak, dühösek, verekedősek, pénzt vesznek fel a bankból, kereskednek. Ráadásul iszik ott férfi és asszony, rogyásig, és iszonyatosan káromkodnak.” Mindezt egy Daróczi nevű lelkipásztor jegyezte fel, 1936-ban.
                                                                                                                                                                                                                                                                                Könczei Árpád