Senki madara

Senki madara

Publicat pe: 2018-05-29 13:25:32
Vineri, 25 mai 2018, de la ora 19:00 va avea loc, la Teatrul Municipal din Carei, ultimul spectacol din abonamentul „Arany János” al Teatrului Szigligeti din Oradea, Ansamblul Nagyvárad, piesa „Pasărea nimănui”.
Nu mă privi! Creaţia este un lucru solitar, şi totodată, cea mai mare deschidere de sine. Un paradox. Ca viaţa, pasiunea, dorul, sau moartea. Suntem păsările nimănui. Spectacolul intitulat „Pasărea nimăniu” vorbeşte tocmai despre asta, adaptând opera omonimă de Szabó T. Anna, printr-un amalgam deosebit, dar şi tradiţional al Maghiarului şi al Orientalului, al Vechiului şi al Noului, al Folclorului şi al Contemporatului, al Muzicii şi al Dansului, al Prozei şi al Poeziei.
 
 
    2018. május 25-én, pénteken, 19:00 órától a nagyváradi Szigligeti Színház bemutatja az Arany János bérletének utolsó előadását a Nagyvárad Táncegyüttes előadásában, Senki madara címmel a nagykárolyi Városi Színházban, mely egy táncjáték Szabó T. Anna meséje nyomán. 

Ne nézz! Az alkotás magányos dolog, ugyanakkor a legnagyobb kitárulkozás is. Paradoxon. Mint az élet, a szenvedély, a vágy, a halál. Senki madarai vagyunk és Tátosok. Így, L nélkül. Erről mesél a Senki madara című előadás, mely Szabó T. Anna azonos című művét dolgozza át, Magyar és Keleti, Régi és Új, Népi és Mai, Zene és Tánc, Próza és Vers rendhagyó és hagyományos elegyébe ágyazva. A MESE átmos. Megtisztít. Ezt tudták a régiek. A SENKI MADARA újkori mese, mégis évezredes hagyományokra épít. A MESE, egy olyan anyag, amely pontosan érzi, hogy hol vannak lelkünk szövetén a szakadások és azokat foltozza össze finom szövetű fonalával. „Ürességből hívni elő a teljességet.” – Számomra erről szól ez a mese. Elsősorban az egyén és a világ, valamint a művész és a társadalom kapcsolatának kusza egybefonódásáról.

A főszereplőnk - Tátos - pusztája számomra egyenértékű a művészember társadalmon kívüli magányával. Estragon világa ez. Számodra – kedves néző – lehet, hogy egészen mást mond. Magányról suttog vagy bimbózó szerelemről… önmagad megismeréséről vagy csak a játék önfeledt mámoráról… halálról vagy arról a csodálatos körforgásról, amelynek mindnyájan részesei vagyunk.

Játsszák: Trabalka Cecília m.v., Brugós Sándor-Csaba, Forgács-Popp Jácint, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma, Pintea Carmen-Theodora, Schmith Nándor-Gyula, Szabó Enikő-Ágnes, Szabó Mercédesz, Szerefi Ilona, Tímár Tímea,Tőkés Imola, Vizeli Dániel

Zenekar: Bartalis Botond, Dallos Levente, Székely István, Szukits Éva, Veres Lóránt, Trabalka Cecília m.v.

 

Rendező: Tóth Tünde

Koreográfusok: Brugós Sándor-Csaba, Györfi Csaba, Tőkés Imola

Zene: Cári Tibor, Trabalka Cecília m.v.

Díszlet: Rákay Tamás

Jelmez: Cristina Breteanu

Videó montázs: Izsák Előd