Soacra cu trei nurori

Soacra cu trei nurori

Publicat pe: 2019-05-14 14:23:02
    Miercuri, 22.05.2019, ora 10.00, în sala Deák Endre a Centrului Cultural Carei va avea loc spectacolul 3 din abonamentul pentru copii oferit de trupa Teatrului de Nord Satu Mare. 
 

La 100 de ani de înțelepciune comună, limba română riscă să-și piardă atâtea cuvinte mustoase, bogate de sevă, pline de conotații filozofice. O mulțime de vorbe încărcate de sensuri dispar prin nebăgarea noastră de seamă de a le mai băga în seamă, pentru că ne băgăm în seamă prea mult folosind ca atare - sau traduceri - ale unor ticuri verbale internaționale seci și lipsite de fantezie. Credeți că este OK?!...

Câți dintre noi mai au răbdare să observe că: ”Se potrivește ca nuca-n perete!” este o comparație și: ”Visezi cai verzi pe pereți!” o metaforă?

O mulțime de proverbe și zicători, de tradiții și superstiții populare zac într-o piață de vechituri unde calcă rar colecționarii de antichități, iar printre ei se numără - fără supărare! - din ce în ce mai puțini dascăli sau părinți... Anglofili și francofoni convinși, mai avem puțin și ne pierdem și înjurăturile... Plină de umor sănătos și păstos, de haz de necaz, limba unui popor care obișnuia să râdă chiar și în fața morții riscă să devină o limbă moartă...

Spectacolul nostru cu ”Prostia omenească” în cele două variante ale sale: ”Drobul de sare” și ”Soacra cu trei nurori” își dorește să restituie o comoară de limbă și înțelepciune românească; cuvintele scrise de Ion Creangă și de Anton Pann își dau mâna cu muzica să vă dăruiască ”Povestea vorbii” și o oră de bună dispoziție.

 

 Andrei Mihalache