Spectacolul de teatru-dans „Scorpia” al Ansamblului Nagyvárad

Spectacolul de teatru-dans „Scorpia” al Ansamblului Nagyvárad

Publicat pe: 2017-01-09 15:06:56
    În data de 18 ianuarie 2017, miercuri, de la ora 19:00 va avea loc la Teatrul Municipal din Carei spectacolul de teatru-dans „Scorpia” al Ansamblului Nagyvárad din Oradea, după comedia lui W. Shakespeare. Prețul biletelor este 15 lei. Biletele se găsesc la biroul Centrului Cultural Carei.
 
    Ce  se poate întâmpla dacă bărbaţii şi femeile îşi confundă rolurile în viaţă? Spectacolul încearcă să contureze o imagine despre lumea de astăzi, întoarsă pe dos, unde, câteodată, anormalul devine normal, şi despre o ordine a lumii care s-a cristalizat cu milenii în urmă. În acelaşi timp, vorbeşte despre puterea tradiţiei, care nu trebuie protejată, pentru că ea ne protejează pe noi, ne ajută să creăm o comunitate, despre libertatea de a zbura, dar şi despre necesitatea de a aparţine undeva, despre faptul că viaţa este o serie de compromisuri, dar noi nu trebuie să ne abandonăm principiile nobile. Dar în primul rând, vorbeşte despre dragoste. Povestea care stă la baza spectacolului este „Îmblânzirea scorpiei” de Shakespeare, împreună cu alte poveşti tradiţionale, de exemplu, întâlnirea dracului cu fata secuiască.
 
      2017. január 18-án, szerdán, 19:00 órától a nagykárolyi Városi Színházban látható a nagyváradi Nagyvárad Táncegyüttes Kata Történet című táncjátéka W. Shakespeare: A makrancos hölgy című komédiája nyomán. Jegyek 15 lejes áron válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában. 
 
    Mi származhat abból, ha a férfiak és nők összetévesztik szerepüket az életben? Előadásunk a mai kibillent világunkról szól, ahol időnként az abnormális a normális, egy világrendről, amit az évezredek megteremtettek és kikristályosítottak, amit hagyománynak nevezünk. Szól ennek erejéről és arról, hogy ezt a néphagyományt nem ápolni kell, hanem ő maga ápol minket, hiszen általa tudunk közösséget teremteni, viszonylag normális világot magunk körül. Szól a szabadságról, hogy szárnyalhassunk, arról, hogy tartozni kell valahová, ideális körülmények között abba a közösségbe, amelyikben megszülettünk és persze arról, hogy bár az élet kompromisszumok sokasága, nem kell lemondani magasztos elveinkről. Legfőképpen szól a szerelemről. Az előadás alapját Shakespeare makrancos Katája adja, amelyhez a makacs leány archetípusának mesehagyománya is csatlakozik, többek között például az ördög és a székely menyecske története is.
 
 
Rendező-koreográfus: László Csaba
Díszlet- és jelmeztervező: Cristina Breteanu
Zeneszerző, zenei szerkesztő: Molnár Szabolcs m. v.
Koreográfus asszisztensek: Brugós Sándor-Csaba, Kerekes Dalma-Gabriella, Rácz Lajos-Levente
Zenei asszisztens: Brugós Anikó m. v.
Elektronikus zene: Huszár Csongor-Krisztián m. v.
 
Az előadás szereplői:
 
Kata: Szabó Enikő-Ágnes
Péter (Petruchio): Brugós Sándor-Csaba
Blanka: Szigeti Szidónia
Pap Pista (Baptista) Kata és Blanka apja: Forgács-Popp Jácint
1. kérő Grumi (Gremio): Forgács Zsombor
2. kérő Horti (Hortenzio): Schmith Nándor-Gyula
3. kérő Lukács (Lucenzio): Rácz Lajos-Levente
Táncházasok: Iván Enikő-Kitty, Kacsó Bálint, Kerekes Dalma-Gabriella, Szőnyi József, Tímár Tímea, Tőkés Imola
Zenészek: Bartalis Botond, cimbalom
                 Kelemen–Paksy János, nagybőgő, ének
                 Dallos Levente, hegedű, ének
                 Székely István, klarinét, szaxofon
                 Szukits Éva, brácsa
 
Hangtechnikus: Jónucz Gabi
Fénytechnikus: Lázár Attila
Ügyelő: Dombi Norbert
 
 
A Nagyváradi Szigligeti Színház a Bihar Megyei Tanács által fenntartott közintézmény.
 
Főigazgató: Czvikker Katalin
Művészeti igazgató: Dimény Levente
Elérhetőségek: nte.szigligeti.ro