Vágják az erdei utat...

Vágják az erdei utat...

Publicat pe: 2019-03-29 12:45:31
     2019. április 2-án, kedden, 19 órai kezdettel a Háromszék Táncegyüttes újabb előadásával fogja szórakoztatni a nagykárolyi közönséget. Ezúttal a Vágják az erdei utat... című folklórelőadást mutatják be a nagykárolyi Városi Színházban. Jegyek egész áron 20 lejért, nyugdíjasoknak és diákoknak kedvezményes áron 15 lejes áron vásárolhatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában, valamint előadás előtt a helyszínen.
 
Az előadásról:

2018-ban volt pontosan száz éve, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt – száz évet vissza az időben.