Hegedűs a háztetőn - Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare

Hegedűs a háztetőn - Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare

Publicat pe: 2024-01-16 10:53:58
 Musicalul Scripcarul pe acoperiș va fi jucat de Trupa Harag György a Teatrului de Nord Satu Mare în baza abonamentelor vândute la Carei după următorul program:

Luni, 8 ianuarie 2024, ora 18.00 - abonamentul Nádai István,

Marți, 9 ianuarie 2024, ora 17.00 - abonamentul Krémer Manci,

Miercuri, 10 ianuarie 2024, ora 17.00 - abonamentul Krémer Ferenc,

Duminică, 14 ianuarie 2024, ora 18.00 - abonamentul Bródy István.


    Toate spectacolele vor avea loc la Teatrul Municipal Carei. Abonamente pentru adulți și pensionari se pot achiziționa în continuare, la biroul Centrului Cultural Carei. Tot aici vor fi disponibile bilete în valoare de 50 lei, începând de marți, 28 noiembrie 2023. 
    În premieră la Carei, toate spectacolele din abonamentele pentru adulți vor beneficia de supratitrare în limba română.
 
 
A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata bemutatja a Hegedűs a háztetőn című musicalt  a nagykárolyi Városi Színházban.
Az évad első bérletes előadásának műsorrendje a következő:

Január 8., hétfő, 18:00 óra,  Nádai István bérlet
Január 9., kedd, 17:00 óra,  Krémer Manci bérlet
Január 10., szerda, 17:00 óra, Krémer Ferenc bérlet
Január 14., vasárnap, 18:00 óra,  Bródy István bérlet

2024. január 3-tól a fennmaradt helyekre 50 lejes áron jegyek válthatók a nagykárolyi Művelődési Központ irodájában.
Nagykárolyban egyedülálló módon, minden bérletes felnőtt előadás ezután román feliratozással látható.
 
Nehéz megragadni, miben áll a Hegedűs a háztetőn világsikerének titka. Egy keserédes musicalé, amely épp annyira szól a túlélésről, mint a veszteségekről, amelyek árán ez megvalósítható. A hagyomány megtartó erejéről, de arról is, hogy az általános emberi értékek (emberség, jóság és szerelem) még ezzel is dacolni képes ős-erők.

Tevje, a zsidó tejesember története mást jelent Amerikából, Izraelből vagy Európából nézve (a túlélők nosztalgiája vagy az eltűntek és ittmaradtak vesztesége felől). Mást békében és mást háborúban. Mást Szatmáron és mást Brooklynban. Mást hívőnek és ateistának, mást zsidónak és kereszténynek. Mást jelent többségben és megint más kisebbségben élő nézőinek...
De talán éppen ebben rejlik az a bizonyos titok: hogy mindenkinek jelent valamit – miközben távlatot nyit fölfelé.

Reb Tevje bölcsessége ugyanis nem a Bibliából fakad (amit folyton pontatlanul idéz), nem ideológiákból (amelyekre nem sokat ad), nem atyai autoritásából (amelyet alárendel érzéseinek) és végképp nem abból, hogy előre tudni vélné, melyik út lesz a biztosan helyes. Emberi nagysága, amely még népének üldözőit is tisztelőjévé teszi, épp abban áll, hogy a megoldást nyitott szívvel keresve, még egy zárt vallási hagyomány merev szorításában is szüntelen párbeszédet folytat. Nemcsak embertársaival – hanem valaki mással is. Élő párbeszédet azzal, aki évezredekkel korábban – mint égő csipkebokor – már beszédbe elegyedett egyszer valakivel – mindegy is, hogy Ábrahámnak, Mózesnek, vagy éppen Tevjének hívták az illetőt...