Kifordulás

Kifordulás

Publicat pe: 2018-02-19 09:10:43
RO
   Marți, 13 februarie 2018, de la ora 19:00 va avea loc în sala Deák Endre a Centrului Cultural Carei un One man show inspirat din opera poetului Petőfi Sándor cu actorul Bence Molnár din Timișoara. Biletele de 10 lei se pot achiziționa de la biroul Centrului Cultural Carei. 
 
 
 HU
   2018. február 13-án, kedden, 19:00 órától Molnár Bence játékos egyéni előadásának lehetnek részesei azok, akik a Nagykárolyi Művelődési Központ Deák Endre termébe látogatnak. Molnár Bence temesvári színész Nagykárolyba látogatása során többször is elő fogja adni ezt az előadást, délelőtt a nagykárolyi Elméleti Líceumban és este a Nagykárolyi Művelődési Központban, e turné során elérve a 100. előadást. Jegyek 10 lejes áron válthatók a Nagykárolyi Művelődési Központ irodájában. 

Leírás
 
„Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón) –ez az előadás mottója, és lényegében erről szól ez a játékos egyéni műsor, melynek központi témája maga a játék fogalma. Valószínűleg ezért is játszható szinte bárkinek, mivel életkortól,kultúrától, ízléstől függetlenül minden emberben közös a játékkedv. Ezt a közös nevezőtpróbálja előhozni a nézőkből időről időre az alkotó, és a 98 előadás tapasztalata azt mutatja,hogy ez a bizonyos játékkedv mindenkiben benne van.

Ennek a játéknak tökéletes alapul szolgál Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című eposzparódiája, mely már önmagában is rendkívül játékos. Az előadás során a színész egymaga jeleníti meg Petőfi karaktereit, kalapokkal, s egyéb stilizált kellékekkel, időnként pedig a nézőket is bevonja a komikus viszonyrendszer megteremtésébe. Az eredeti történet tetőpontján azonban az előadó váratlanul megszakítja a cselekmény prezentálását, és ezzel kezdődik a valódi játék. Kifordulnak a karakterek eredeti jellemvonásaikból, ezáltal megváltozik a történet, majd kifordul a stílus is a nézők reakcióihoz igazodva, és ezt követően egyre merészebb és váratlanabb fordulatok következnek. Végül megjelenik maga Petőfi is, hogy aztán a vele folytatott polémia során elhangozzék az egész Kifordulás tanulsága, mintegy játékos utat mutatva a jövő generációinak. 


Néhány szó az előadóról

Molnár Bence 1990-ben született Budapesten. A Fóti Waldorf Gimnáziumban érettségizett 2009-ben, 2012-ben végzett színész szakon, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, Bíró József osztályában, majd ugyanitt elvégezte a mesterképzést is 2014-ben. 2012-től a kolozsvári Váróterem Projekt független társulat, 2014 őszétől pedig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja.