Pe mine mie ..., redă-mă - spectacol de teatru pe versurile lui Mihai Eminescu

Pe mine mie ..., redă-mă - spectacol de teatru pe versurile lui Mihai Eminescu

Publicat pe: 2020-01-17 12:18:44
 Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Centrul Cultural Carei vă invită, miercuri, 15 ianuarie 2020, ora 18.00, în sala Teatrului, la spectacolul Pe mine mie ..., redă-mă. Evenimentul reprezintă un concept original al Teatrului Ararat din Baia Mare și este construit integral pe versurile lui Mihai Eminescu. Intrarea este liberă! 
 
Scenariul, construit de actorul şi regizorul Claudiu Pintican, a fost realizat, nu întâmplător, pornind de la un fragment din piesa lui W. Shakespeare, „Cum vă place”, unde, în monologul său, Jack Melancolicul atribuie fiecărei vîrste a vieţii un rol: omul e, mai întîi, prunc, apoi şcolar, pe urmă îndrăgostit, soldat, judecător, filosof şi… prunc, din nou. Claudiu Pintican structurează întregul scenariu al spectacolului său în funcţie de aceste vîrste, conferindu-i un fir logic; sînt înşirate, astfel, ca perlele într-un şirag, versuri despre copilărie, dragoste, femeie etc. În total, regăsim fragmente din aproximativ 40 de poezii eminesciene, unele extrem de cunoscute, altele prea puţin, printre care toate „Scrisorile”, „Floare albastră”, „Odă (în metru antic)”, „Femeia, măr de ceartă”, „Luceafărul”, „Glossă”, „Memento mori”, „Cărţile” (aceasta din urmă fiind o altă sursă de inspiraţie pentru construirea întregului scenariu). Într-un spectacol-maraton, Claudiu Pintican demonstrează, fără putinţă de tăgadă, că este un actor de clasă, ce reuşeşte să recite, fără bîlbe şi extrem de convingător, „kilograme” de versuri.
Dacă elevii s-ar putea, într-o primă fază, să ofteze cu exasperare auzind că din nou trebuie să îngurgiteze poezie eminesciană, care le este predată, poate, nu tocmai inspirat în şcoală, cu siguranţă ei îşi vor schimba opinia în timpul vizionării spectacolului. Realizat cu minte de regizor, acesta reuşeşte să fie captivant de la început pînă la sfîrşit, fără a se constitui într-o înşiruire dezlînată de versuri culese la întîmplare din opera eminesciană. La reuşita lui contribuie, în egală măsură, muzica originală, semnată de Călin Ionce, şi prestaţia balerinei şi coregrafei Alina Szasz. Vocea actorului Claudiu Pintican este completată de intervenţiile, pe bandă, ale cîntăreţei Casandra Hauşi şi ale actorilor Diana Podăreanu, Adriana Covaci, Dana Ilie Bărbosu şi Anton Tauf. În concluzie, „Pe mine mie… redă-mă” este o modalitate modernă, actuală şi captivantă de a-l cinsti pe Mihai Eminescu, altfel decît o facem (unii dintre noi) la şcoală.